ACW Holdings 
20 Penjuru Lane

6-STOREY PURPOSE-BUILT RAMP-UP WAREHOUSE WITH ANCILLARY STAFF CANTEEN, ANCILLARY OFFICE AND CONTAINER PARKING (HAZMAT)

SITE AREA: 18,646 SQM
GROSS FLOOR AREA:  80,044 SQM
YEAR OF COMPLETION: 2015
ROLE: CIVIL ENGINEER

This is a $90 million 6-storey purpose-built ramp-up warehouse facilities with the 1st storey designed for storing flammable material and 2nd storey for hazardous goods, while the 3rd to 5th storey are designed for general warehouse storage. 

Each warehouse has its dedicated loading and unloading bay served by a single loop ramp over 10.2m floor to floor height, with typical column grids of 11.4m.

The structural concept for the building is deploying post-tensioned flat slabs with RC columns and walls as its vertical elements to optimise the design. This building is also designed for seismic effects; shear walls had been adopted to resist the lateral actions. Each floor has a typical imposed load of 20kPa. A hybrid foundation system of precast RC driven piles and RC bored piles were adopted based on the soil profiles and to balance safety and cost considerations.

One technical challenge for this project is that there are traces of limestones underlying the site. Additional tests, considerations and ground improvements had been adopted to ensure that a safe and robust foundation system can be implemented.

 

Structural System: PT flat slabs, RC columns, shear walls, beams

Foundation System: RC bored piles, driven RC piles